قارچ شیتاکه یکی از قارچ های لذیذ و سرشار از خاصیت در سراسر جهان شناخته می شود. بهتر است موارد منع استفاده از قارچ شیتاکه و عوارض قارچ شیتاکه را قبل از استفاده از این قارچ خوشمزه بدانیم تا از ایجاد هر گونه مشکلی پیشگیری کنیم. در این مقاله به طور کامل در مورد عوارض و محدودیت های استفاده قارچ شیتاکه و نحوه استفاده آن صحبت می کنیم.
یک قارچ شناخته شده با طعمی دلپذیر و سرشار از مواد غذایی قارچ شیتاکه است. این قارچ امروز جایگاه ویژه ای بین آحاد جامعه پیدا کرده است. در ابتدای کشف، این قارچ بسیار گران بود و به داروی پادشاهان معروف بود، اما به مرور زمان و با کشف روش های نوین رشد و پرورش این قارچ امکان تولید و عرضه آن در مقیاس های وسیع تر فراهم شد و بدین ترتیب در دسترس عموم قرار گرفت.
دلیل اصلی محبوبیت قارچ شیتاکه مواد مغذی و خواص فوقالعاده آن است. قارچ شیتاکه علاوه بر مصرف غذایی جایگاه ویژه ای در علم پزشکی دارد. این قارچ می تواند به بهبود سلامت قلب، تقویت سیستم ایمنی، درمان زگیل تناسلی ، تقویت استخوان (ویتامین D) و … کمک کند.
قارچ شیتاکه با نام علمی، Lentinula edodes اولین بار در سال ۱۷۹۶ در کتابی ژاپنی با این نام shiitake نامگذاری و معرفی شد.
آیا همه می توانند از قارچ شیتاکه استفاده کنند؟
خبر خوب این است که هنوز هیچ گونه موارد منع مصرف رسمی از سوی سازمان بهداشت جهانی برای قارچ شیتاکه اعلام نشده است، اما با این حال بد نیست برای اطمینان از سلامت و ایمنی خودتان و خانوادتان از موارد منع مصرف قارچ شیتاکه با خبر باشید.
موارد منع مصرف قارچ شیتاکه چیست؟
مصرف هر نوع ماده غذایی اگر در چارچوب مشخص استفاده نشود و بیش از حد مورد استعمال قرار گیرد، می تواند موجب بیماری و حساسیت شود. به همچنین قارچ شیتاگه نیز از این امر مستثنی نیست. به طور کلی این قارچ ایجاد حساسیت و عارضه جسمی نمی کند. اما گزارشاتی هم در این زمینه وجود دارد. بر اساس تحقیقات علمی انجام شده، مصرف خام قارچ شیتاکه می تواند ایجاد حساسیت های پوستی کند.
این حساسیت ها عبارتند از اریتما و رگه های خونی در نواحی پوست صورت و سر، که در مواجهه با نور آفتاب شدید تر هم می شوند.
البته این علائم خطرناک نیست و به طور طبیعی بعد از گذشت 3 تا 21 روز از بین می روند. برای جلوگیری از ایجاد حساسیت به این قارچ حتما نحوه مصرف تان را اصلاح کنید. برای استعمال درست این قارچ باید آن را قبل از مصرف به طور کامل بپزید.
چرا قارچ شیتاکه باعث ایجاد حساسیت می شود؟
زمانی که اسپور های ریز قارچ (هاگ های قارچ) از طریق هوا و استشمام وارد دستگاه تنفس شما می شود، بدن آن را به عنوان مهاجم خارجی در نظر می گیرد و برای مبارزه با آن آنتی بادی های آلرژی زا تولید می کند. این آنتی بادی ها در تماس های بعدی بدن با قارچ باعث آزاد سازی هیستامین می شوند و با علائمی مانند آبریزش، عطسه ، خارش و … همراه خواهد بود.
حساسیت نسبت به قارچ تنها محدود به یک نوع قارچ است. یعنی اگر شما به یک نوع قارچ حساسیت داشته باشید، حساسیت و آلرژی شما به همان نوع محدود خواهد بود و از سایر قارچ ها می توانید استفاده کنید.
نشانه های حساسیت به قارچ شیتاکه چیست؟
حساسیت به قارچ شیتاکه غالبا به شکل کهیر های پوستی پدیدار می شود. البته این مسئله جای نگرانی ندارد و این کهیر ها غالبا بعد از یک الی دو هفته خود به خود ناپدید خواهند شد.
بهترین شیوه استفاده از قارچ شیتاکه برای جلوگیری از عوارض احتمالی چیست؟
اطبا طب سنتی و پزشکان اعتقاد دارند، برای جلوگیری از عوارض احتمالی هر نوع ماده مغذی مصرف آن را با مقادیر کم آغاز کنید و بسته به نیاز حجم مصرف را افزایش دهید. خصوصا در مورد قارچ گانودرما برای جلوگیری از عوارض و آسیب به کبد این قارچ را به صورت خالص و با حجم زیاد مصرف نکنید. مصرف قارچ شیتاکه کنار چای سبز و یا به همراه مقداری عسل می تواند لذتی دوچندان در مصرف این قارچ برای شما فراهم کند. توصیه می شود برای تاثیر گذاری بیشتر قارچ را صبح ها استفاده کنید.
این نکته را در نظر داشته باشید که قارچ شیتاکه بیشتر از موارد مصرفی خوراکی خاصیت دارویی و درمانی دارد.
قبل از شروع مصرف حتما با پزشک معالج خود در این زمینه مشورت کنید.
سایر موارد منع مصرف قارچ شیتاکه:
- بیماران MS که از داروهای خاصی برای درمان استفاده می کنند.
- بیماران سرطانی که در پروسه درمانی شیمی درمانی هستند.
- عزیزان دارای فشار خونی، که به طور طبیعی دارای علائم فشار خون بالا و پایین هستند و از داروهای مرتبط استفاده می کنند.
- بر اساس گزارش و تحقیقات انجام شده، بهتر است قارچ شیتاگه برای نوزادان و کودکان زیر 12 سال استفاده نشود.
- اگر زمینه به نقرس دارید. قارچ شیتاکه به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی از پورین، می تواند باعث بالا رفتن اسید اوریک خون شود و زمینه های ایجاد بیماری نقرس را ایجاد کند. پس مستعد بیماری نقرس هستید، برای مصرف قارچ شیتاکه حتما با پزشک خود مشورت کنید.
- اگر در نوبت عمل جراحی هستید (باید از داروهای بیهوشی استفاده کنید) ترجیحا دو هفته قبل از عمل مصرف قارچ را قطع کنید.
- توصیه می شود، مادران در دوران شیر دهی، یا عزیزانی که دوره بارداری را طی می کنند، از مصرف قارچ شیتاکه خودداری کنند.
- اگر بعد از استفاده از قارچ شیتاکه با علائمی مانند خشکی دهان، بیحالی، ضعف، یبوست، اسهال و … مواجه شدید، مصرف این قارچ را متوقف کنید و حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
در صورتی که قصد استفاده و خرید قارچ شیتاکه را دارید ولی همچنان سوالاتی در ذهن شما هست که نمی دانید این قارچ را استفاده کنید یا خیر در بخش کامنت ها سوال خود را بپرسید تا به شما پاسخ دهید یا اینکه می توانید با شماره پشتیبانی سایت گانودرما مارکت تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.